Peringati Al Quds Day, Malaysia Resmikan Jalan Palestin

83

KUALA LUMPUR (Arrahmah.com) – Dalam rangka memperingati Hari Al Quds Sedunia, Pemerintah Kota Kuala Lumpur atau Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengubah nama Jalan Raja Laut I menjadi Jalan Palestin atau Jalan Palestina.

Dalam peringatan tersebut, sebagaimana dikutip dari Head Topics Malaysia pada Ahad (27/9/2020), Kementrian Wilayah Persekutuan telah memohon kepada pihak DBKL untuk menamakan salah satu jalan di Kuala Lumpur sebagai Jalan Palestina.

Baca Juga

Iklan

Penamaan Jalan Palestina ini adalah sebagai simbol dukungan negara Malaysia kepada perjuangan rakyat Palestina dalam menentang penindasan dan seterusnya mewujudkan sebuah negara Palestina. Proses untuk menentukan jalan yang sesuai sebagai Jalan Palestina mengambil waktu yang agak lama karena perlu dibuat secara teliti dan perlu melalui prosedur-prosedur yang ditetapkan seperti penamaan jalan-jalan yang lain.

Jalan Raja Laut mulai dari persimpangan Jalan Tun Perak dan berakhir hingga ke persimpangan Jalan Ipoh/Jalan Tuanku Abdul Rahman. Sedangkan Jalan Raja Laut 1 terletak di sisi bangunan KWSP dan berakhir di Jalan Esfahan (bersebelahan Sogo). Jalan ini dahulu lebih dikenali dengan Lorong Gombak. Sementara itu, menurut pengurus LSM Palestinian Cultural Organization Malaysia, Husna, peresmian jalan tersebut dilakukan oleh Wali Kota Kuala Lumpur Dato’ Nor Hisham bin A Dahlan dan Duta Besar Palestina Walid Abu Ali. (Hanoum/Arrahmah.com)

Iklan

Baca artikel lainnya...
Komentar
Loading...

Rekomendasi untuk Anda

Berita Arrahmah Lainnya

Banner Donasi Arrahmah