Malaysia "guncang Israel" selama 24 jam dengan boikot

69

MALAYSIA (Arrahmah.com) – Mengutip ajakan Sukan TV Jum’at kemarin (8/8/2014), warga Malaysia dihimbau untuk berpartisapasi dalam Hari Tanpa Mac Donald, Starbucks KFC dan CFC di Malaysia. Dalam waktu 24 jam, tdk ada seorangpun warga yang dibenarkan makan di restoran cepat saji tersebut di atas. Hal ini diharapkan mampu menjadi awal perlawanan Malaysia guna “mengguncang Israel” secara signifikan.

aksi boikot di depan salah satu gerai McD Malaysia
aksi boikot di depan salah satu gerai McD Malaysia

pemboikotan McD Malaysia dilakukan banyak kalangan
pemboikotan McD Malaysia dilakukan banyak kalangan

Seruan tersebut dipublikasikan secara serempak melalui semua bentuk jejaring sosial dan media pesan instan. Dengan menyuarakan aksi semua etnis yang terdiri atas bangsa Malayu, Cina, dan India, broadcast telah menggertak “Israel” hingga se-Asia Tenggara.

Seperti banyaknya broadcast disebarkan dari grup pesan instan Whatsapp, himbauan juga ditargetkan kepada warga Indonesia agar turut melakukan aksi boykot “Israel” itu. “…ingat…!! Setiap ringgit, rupiah atau dollars yang kita belanjakan di McD, Starbucks, CFC dan KFC adalah untuk membeli peluru dan bom untuk membunuh anak-anak Palestina…. Ayooo siapapun kita muslim, Kristen, Hindu, Buddha, marilah kita sama-sama bersatu membantu dan melindungi anak-anak Palestina [yang] dibunuh oleh rezim kejam Yahudi zionis ini.” Demikian bunyi peasan yang dianjurkan untuk disebarluaskan ke seluruh warga Indonesia.

Meski demikian, himbauan boikot dengan bijak dan dilandasi ilmu juga dikemukakan oleh beberapa tokoh Malaysia. Mereka menyarankan agar tidak mudah mencap KFC sebagai perusahaan pro-“Israel”, sebab KFC Malaysia, sepenuhnya dimiliki Muslim. Namun sumber lain seperti Sr. Hj Dzulkefly Hj Ahmad (PAS) pada Sozcyili menyatakan bahwa KFC telah jatuh kembali ke tangan Yahudi pada tahun 2011, dimana Pada 21 Disember, 2011, Lembaga Pengarah KFC Holdings (M) Bhd. dan QSR Brands Bhd. telah setuju menerima tawaran yang dibuat oleh Massive Equity Sdn. Bhd. (MESB) untuk mengambilalih keseluruhan perniagaan KFC dan QSR termasuk semua aset dan liabiliti. Nilai pengambilaihan ini adalah RM5.2 bilion dengan pertimbangan RM4 bagi saham KFCH dan RM6.80 bagi saham QSR.

Proses pengambilalihan ini akan menyebabkan 49% saham dalam KFCH dan QSR akan terlepas kepada warga asing atau bukan Bumiputera melalui pemilikan 49% saham oleh CVC Capital Partners dalam MESB. CVC Capital Partners adalah firma ekuiti persendirian dan perunding pelaburan asing yang ditubuhkan di London pada tahun 1981 sebagai firma modal teroka kepada Citigroup (Citigroup Venture Capital-CVC) yang dipercayai mendapat sokongan kuat dari Yahudi. Pada tahun 1993 CVC telah diambilalih oleh pihak pengurusannya daripada Citigroup dan ditukar nama kepada CVC Capital Partners.

Jadi, marilah kita memboikot dengan penuh kesadaran. Wallohu’alam bishowab.

(adibahasan/arrahmah.com)

Baca artikel lainnya...

Comments are closed.